Orthomoleculair

Ik ben werkzaam als natuurgeneeskundig therapeut. Natuurgeneeskunde is een geneeswijze die uitgaat van het zelfherstellend vermogen van het lichaam, met aandacht en bewustwording voor wat bijdraagt aan gezondheid en wat niet. Binnen de natuurgeneeskunde zijn vele takken van sport. Orthomoleculaire voedingsleer- en therapie is één van de opleidingen die ik heb gevolgd. Dit vormt als het ware een basis. Vanuit deze basis ga ik verder met verdieping en verbreding van mijn kennis.

Orthomoleculaire voedingsleer- en therapie

Als mij gevraagd wordt wat voor werk ik doe, dan geeft de term orthomoleculair therapeut, bij de meeste mensen niet gelijk duidelijkheid. Maar begin ik te praten over gezondheid en voeding, dan zijn de meeste mensen gelijk geïnteresseerd. Toch komt de term orthomoleculaire geneeskunde,  orthomoleculaire voedingsleer of  orthomoleculaire therapie steeds vaker voor. Daarom zal ik proberen om dit zo duidelijk mogelijk uit te leggen.

Wat houdt het nu precies in?

Eigenlijk heel simpel; het streven is om via voeding zoveel mogelijk nuttige en volwaardige voedingsstoffen binnen te krijgen en zo weinig mogelijk schadelijke stoffen. En daar waar nodig, (tijdelijk) aanvullen middels supplementen in de vorm van o.a. vitamines, mineralen, essentiële vetzuren, aminozuren of enzymen.

Het doel is preventief, dus om ziekten te voorkomen, maar ook met als doel ziekten te behandelen. Aan wat voor klachten kun je dan denken:

  • burn out
  • hoofdpijn
  • diabetes type 2
  • hormonale klachten
  • chronische vermoeidheid
  • diverse darmklachten
  • huidklachten

Er is veel aandacht voor de stofwisseling in je lijf. Op het moment dat je begrijpt wat er in je lichaam gebeurt als je bepaalde voedingsmiddelen eet/drinkt, dan ga je ook begrijpen waarom dit bepaalde klachten kan veroorzaken of juist voorkomen. Ditzelfde geldt ook voor het voortdurend overbelasten van je lichaam middels stress. En voor veel te weinig dagelijkse beweging. Mijn grootste doel is om je hier inzicht in te geven en je van je klachten af te helpen. Dit zal het maken van gezondere keuzes makkelijker maken!

Waar komt de term vandaan?

De term orthomoleculaire geneeskunde wordt nog niet zo lang gebruikt. Het werd geïntroduceerd in 1968 door professor Linus Pauling. Hij was o.a. biochemicus en fysisch chemicus. Hij heeft twee Nobelprijzen gewonnen; in 1954 de Nobelprijs voor scheikunde, voor zijn onderzoek naar de aard van de chemische binding. En in 1962 ontving hij de Nobelprijs voor de vrede, in verband met zijn strijd tegen bovengrondse atoomproeven (bron: wikipedia)

Letterlijke betekenis

Orthos komt uit het Grieks en betekent: juist, recht of gezond, en orthomoleculair staat voor: de moleculen betreffende.

Let op!

Orthomoleculaire voeding en voedingssupplementen kunnen in het algemeen zonder problemen gebruikt worden naast andere behandelingen zoals regulier geneeskundige behandelingen of bijvoorbeeld homeopathie. Toch kunnen soms orthomoleculaire middelen en reguliere medicijnen elkaars werking beïnvloeden. Het is daarom van belang dat een arts, apotheker of therapeut er van op de hoogte is wat u gebruikt.